Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ & MEDITERRA AE

Αντιγράφουμε από τον δικτυακό τόπο http://www.politis-chios.gr/ το παρακάτω κείμενο που αφορά το αίτημα του Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών Καλλιμασιάς.

Διεκδικούν αύξηση της τιμής στο μαστίχι

Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνεςλέει ο λαός μας και στο καράβι της ΕΜΧ φαίνεται ότι οι φουρτούνες ξεκίνησαν, αφού όλο και περισσότερες γίνονται οι φωνές που αμφισβητούν και διεκδικούν πλέον περισσότερα για τους παραγωγούς, με δεδομένη την πολύ καλή πορεία της Ένωσης και του μοναδικού προϊόντος της μαστίχας. Στο Διοικητικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι, μπαίνουν προς συζήτηση αιτήματα των Συνεταιρισμών, μεταξύ αυτών και της Καλλιμασιάς, που ζητούν την αύξηση της τιμής της μαστίχας στα 100 ευρώ το κιλό.

----------------------------------------------------------------------------------

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που κατατέθηκε στο ΧΑ με την εισαγωγή της εταιρείας, το μετοχολόγιο της MEDITERRA AE την 3/3/2007 έχει ως εξής:

  1. Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου κατέχει το 51,04%,
  2. το Zaitech Fund ΑΚΕΣ το 28,1%,
  3. ο κ. Τσάκος ελέγχει το 5,61%,
  4. ο Koρρές λίγο χαμηλότερα του 5%
  5. και γνωστά επιχειρηματικά ονόματα, όπως οι οικογένειες Βενιάμη και Σαρόγλου.

H απόλυτη πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει η ΕΜΧ της δίνει το δικαίωμα να αποτελεί τον κύριο ρυθμιστή της πορείας της καθώς και της στρατηγικής της σε επιμέρους τομείς.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας Mediterra AE ορίζεται στην προώθηση και εμπορία της Μαστίχας καθώς και άλλων προιόντων τα οποία δημιουργούν υπεραξία υπέρ των μετόχων της.

Η ΕΜΧ ως συνεταιριστική οργάνωση θα καρπώνεται το 52% περίπου των λειτουργικών κερδών και αυτά τα λειτουργικά κέρδη θα πρέπει να τα διανήμει με μορφή μερίσματος στους μετόχους που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι παραγωγοί.

  • Πως λοιπόν θα γίνεται αυτή η διανομή του μερίσματος?
  • Μέσω της τιμής της μαστίχας ή μέσω καιφαλαιοποίησης των κερδών ?

Εδώ όμως μπαίνει κι ένα άλλο ερώτημα, η συνεταιριστική λειτουργία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών -στο εμπορικό της κομμάτι- επιτυγχάνεται με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποκόμιση οικονομικών ωφελημάτων για τους συνεταιριστές μέλη της, μέ άλλα λόγια όσο καλύτερη τιμή έχει το προιόν τόσο περισσότερα τα ωφέλη για τους παραγωγούς μέλη της ένωσης.

Πως μπορεί όμως να επιτευχθεί αυτό όταν η Mediterra AE λειτουργούσα κάτω από την σκέπη της ΕΜΧ και διαχειριζόμενη το προιόν (σε αποκλειστικότητα) θα προσπαθεί για να μεγιστοποιεί τα κέρδη της να προμηθεύεται το Μαστίχι όσο δυνατόν πιο φθηνά?

Στην περίπτωση της Mediterra AE τα κέρδη που θα επιστρέφουν στους παραγωγούς θα είναι το 52% των συνολικών κερδών της εταιρείας μειωμένο με τα αναλογούντα λειτουργικά της έξοδα τα οποία σε κανονικές συνθήκες και στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερα του 20% (για το ποσοστό που κατέχει η ΕΜΧ).

Δηλαδή με λίγα λόγια στον παραγωγό θα γυρίζει στην καλύτερη περίπτωση το 32% των κερδών της εταιρείας.

Το παραπάνω υποθετικό σενάριο το αναφέρω για να συμπεράνω ότι κρίνεται σκόπιμο η Mediterra AE να λειτουργεί όχι ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος της ΕΜΧ αλλά ως ένας ακόμα μεταπωλητής ο οποίος μπορεί να έχει μια προνομιούχο σχέση στη προβολή και διάθεση των προιόντων μαστίχας, αλλά σε καμμία περίπτωση να μην αποτελέσει την θυγατρική της ΕΜΧ.
Και αυτό γιατί οι μόνοι χαμένοι στην περίπτωση αυτή θα είναι οι 'μέτοχοι" της ΕΜΧ δηλαδή οι ίδιοι οι παραγωγοί!!!!


3 comments:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε. Διακρίνω (δικαίως) το φόβο της υποδούλωσης της ΕΜΧ από τους καλά καταρτισμένους του εμπορικού γίγνεσθαι εταίρους της;
Καλά κάνεις! Και καλά θα κάνουμε όλοι μας να δημιουργήσουμε τα εμπόδια ή τις παραμέτρους αυτές που θα μας διασφαλίσουν την αειφόρα οικονομική βιωσιμότητα των καλλιεργητών, ώστε η παραγωγή να παραμείνει στα χέρια των υφιστάμενων καλλιεργητών.
Αυτά λοιπόν έχουν αναφερθεί και αλλοτινές συζητήσεις όπου οι εκφρασμένοι αυτοί φόβοι, κρίθηκαν με δυσμενή σχόλια. Ίσως τώρα να ήρθε η ώρα της δράσης, ώστε να αποφύγουμε τις αντιδράσεις.

ChiosPyrgi@gmailc.com είπε...

Αγαπητέ master sergeant, χαίρομαι που συμφωνούμε. Σίγουρα κάτι πρέπει να κάνουμε,άλλωστε όσο πιο πολύ δημοσιοποιούμε τις απόψεις μας και ενεργοποιούμαστε πάνω σε αυτό το θέμα τόσο περισσότερα θα πετύχουμε.
Με χαρά θα φιλοξενήσουμε τις απόψεις σου. Αν θέλεις μπορείς να μας στείλεις email.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς, η οικονομική αποτελεσματικότητα, βασίζεται στην ελαχιστοποίηση του κόστους και παράλληλα την αύξηση της παραγωγής. Πόσο καλά μπορούν να συμβαδίσουν αυτά τα δύο, χωρίς το ένα να «κλέβει» από το άλλο; Η λοιπόν θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι βασισμένοι σε κάποιο οργανωτικό – συστηματικό τρόπο καλλιέργειας, ή μέσω κάποιων τεχνολογικών καινοτομιών, ή κάποιων εμπνευσμένων «προοδευτικών» σοφισμάτων, που θέλουν τη διαβάθμιση της ποιότητας της μαστίχας σε ποιότητες, ώστε να καθιστούν την καλλιέργειά της από τους «μικρούς» ασύμφορη!
Τι καταφέρνουμε με αυτό τον τρόπο; Την παραχώρηση της καλλιέργειάς της στους λίγους «ικανούς»
Γιατί για την εμπορική ανάπτυξη της μαστίχας μας, χρειάζονται κεφάλαια. Κεφάλαια τέτοια σε μέγεθος όπως αυτά που διαθέτει η Metiterra sa.
Προστατευόμενο προϊόν η μαστίχα; ΝΑΙ! Ποια η προστασία της ΕΜΧ προς τους μικροκαλλιεργητές;
Γιατί δεν προχωράει το σχέδιο για ανακατανομή των εδαφών με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην χρειάζεται να σπαταλάτε χρόνος για την μετάβαση του καλλιεργητή από το ένα χωράφι στο άλλο Και να συστηματοποιηθεί η παραγωγή, πάνω σε αυτή τη βάση;