Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ή ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑ - ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ στο ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ : Κλειστόν για τους επισκέπτες

Ο ναός των Αγίων Αποστόλων στο Πυργί αποτελεί μαζί με την Νέα Μονή και την Παναγιά την Κρίνα, τα κατεξοχήν βυζαντινά μνημεία που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί στην Χίο.


Ο ναός χρονολογείται απ' τον 13ο αιώνα,αποτελεί αντίγραφο του καθολικού της Νέας Μονής και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Τα ψηφιδοτά, στο εσωτερικό του ναού είναι έργο του Κρητικού Δομέστιχου Κυνηγού και χρονολογούνται από το 1665.

Κι όμως όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους διοικούντες την ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΧΙΟΥ, μιας και ο ναός παραμένει κλειστός για τους επισκέπτες αφού δεν υπάρχει διαθέσιμος φύλακας αρχαιολόγος.

Εκατοντάδες είναι οι επισκέπτες καθημερινά που ερχόμενοι στο Πυργί και επισκεπτόμενοι τον Ναό μένουν αποσβολωμένοι μπροστά στις κλειστές πόρτες.

Κι αφού η αρχαιολογική υπηρεσία δεν φαίνεται διατεθειμένη να ανοίξει τον ναό στους επισκέπτες,κάνουμε έκκληση προς όλες τις αρμόδιες αρχές, Δήμο, Περιφέρεια,επιμελητήρια κλπ να πιέσουν τους αρμόδιους, επιτέλους να κάνουν την δουλειά τους σωστά.

Η Αρχαιολογία πρέπει να πάψει να εκτελεί μόνο χρέη χωροφύλακα, κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει αρωγός της προσπάθειας ανάδειξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.